torsdag den 16. august 2012

Les Croissants

Eller pain au chocolat. Tu choisis. Og husk. Croissanter er yderst taknemmelige over for enhver slags fyld. Ost, skinke, nougat, chocolade, marcipan.....Suk.






1 dl vand
2 dl mælk
50 g gær
1 tsk sukker
1 1/2 tsk salt
1 æggeblomme
425 g hvedemel (plus en del til at drysse på bordet til rulning)
225 g blødt smør (Tag det ud af køleskabet en time inden du går igang)


Pensling
1 sammenpisket æg og lidt mælk



Inden det sjove begynder!

Gør dit køkkenbord grundigt rent, og ikke noget med at bruge den gamle karklud.
Det er ikke lækkert.


Bland gær med vand og mælk. Tilsæt sukker, salt, æggeblomme og mel og ælt dejen sammen. Lad den hæve i 15 minutter.


Det er simpelthen den lækreste og blødeste dej. Hurra for gær.

Rul dejen ud til en rektangel og smør 1/3 af smørret ud på hele fladen.




Fold så begge sider 1/3 ind over dejen og læg den ene side hen over den anden.






Rul dejen ud på ny, smør endnu 1/3 del af smørret ud og fold dejen sammen igen.
Læg dejen sammen ligesom før endnu engang, rul ud på ny, smør den sidste portion smør på og læg dejen sammen en sidste gang. (Tre gange i alt, hvis du har tabt overblikket).

Rul slutteligt dejen ud til en rektangel og del den i så store stykker du ønsker.
Jeg skar ud til 16 croissanter.


Rul hver trekant sammen til en croissant og læg den på bagepladen beklædt med bagepapir.
Er du til croissant med fyld lægger du eller smører du det du ønsker i, og ruller dem derefter. Bøj eventuelt de to kanter ind mod midten så du får den klassiske horn/halvmåneform.
Trækker du lidt i enderne bliver (efter sigende) mere sprøde. Det er vigtigt.

Lad de formede croissanterne hæve på bagepladen i 45 minutter, pensl dem med æg og bag dem på 220 grader i ca. 15 minutter. De skal se gyldenbrune ud.



Parfait!

Værsgo´og forkæl dig selv eller brug din gæstfrihed som undskyldning for at bage endnu flere croissanter.


Jeg lavede 1/3 uden fyld, 1/3 med remonce og den sidste 1/3 med chokolade. Jeg ELSKER croissanter og det kan godt være 7-eleven har fået deres kåret som de bedste, men jeg kårer mine egne til de absolut bedste- super sprøde, lækker smag af smør og mange bløde lag.
Hvad synes du?

Kan du ikke lige overskue projektet så fortvivl ej. Dejen er taknemmelig og kan fryses. Enten inden du ruller ud og skærer ud til trekanter eller når du har formet croissanterne. Så er de lige til at tø op og bage.

Er du let at fortvivle kan dejen med fordel stilles i køleskabet mellem de tre foldninger. Bliver dejen for blød pga smørret kan du også lige stille den i køleskabet 10min og arbejde videre med den derefter.
Ps. Som ved Kærnemælkshornene så sørg for uanset hvilken str du vælger godbidderne skal have, skal de være samme str.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar