lørdag den 20. oktober 2012

Det er jo alt for sjovt at lave Pretzels.
 
 








ca. 30 små pretzels
 
20 g. gær
2,5 dl. lunkent vand1,2 dl. kærnemælk4 spsk. lys muscovado sukker2 tsk. sukker3 tsk. vegetabilsk olie, plus mere efter behov5,5 dl. hvedemel3 tsk salt

Koge-væsken:
 
2 liter vand
1,2 dl. mørk øl (ale)
1,2  dl. bagepulver (du læste rigtigt. Lidt mindre kan også gøre det)
1,2 dl. sukker eller brun farin

Projekt Pretzels er oplagt i tvillingernes tegn. Jeg og den sødeste bofælle tog hinanden under armen og gik igang. Vi lavede dobbelt portion så jeg kunne tage kringler med til sidste undervisningsdag og hun kunne have noget sejt med til Oktoberfest. Hvad mere oplagt end Pretzels. Der var tale om et Pretzelhårbånd, men det er vist en længere historie.
 
Rør gæret ud i vandet. Tilsæt herefter kærnemælk, brun farin, sukker og vegetabilsk olie og bland det hele godt sammen.
 
 
Tilsæt nu mel og salt, og rør rundt i dejen i et par minutter til den er ensartet, men (let)klistret.
 
 
'
 
 
Anbring herefter dejen i skålen igen, dæk den til med husholdningsfilm og stil den i køleskabet i 1 time.


Når dejen er færdighævet deler du den op og begynder at rulle lange strenge ud til du kan forme kringler.
 
 
Tip: Hav en lille kop med madolie og en lille kop med mel stående belejligt ved siden af rulleprojektet. Klistrede fingre undervejs kan godt få din bofælles blodtryk til at stige. Eller også var det fordi hun har en noget broget fortid med dej.
Placer kringlerne på en bageplade og lad dem igen hæve på køkkenbordet i ca. 30 minutter.
De hæver mest i tykkelsen af den pølse du rullede til at starte med. Det betyder 1) de kan godt ligge tæt på bagepladen 2) rul dejen tyndere end den tykkelse du gerne vil ende med kringlen får.

Imens kringlerne hæver, varmes ovnen op på 230 grader og vandbadet gøres klar til kringlerne. Tag en dyb pande og bland vand, øl, bagepulver og sukker - massen skal småkoge under hele processen.
 
 

Når kringlerne er færdighævede fylder du panden op og lader hver kringel ligge ca.20sek på hver side. Fisk dem op og læg dem på et fugtigt viskestykke, hvis formål er at suge overskydende væske fra kringlerne. Det er en ubeskrivelig fornemmelse at røre ved en semistegt, ubagt pretzel.
 
Anbring dem igen på bageplader, pensl dem med olie og drys med groft salt.
 
 
Næstsidste trin er at bage kringlerne i ca. 15 min. eller til de får en flot pretzelbrun farve.
 
Sidste trin er at spise dem. Allesammen.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar